ВАШАТА ПОРЪЧКА ДО МОМЕНТА/ORDER      

Отстъпки до 30%, за заявки над 100 лв бонус 6%
доставки на твърда цена независимо от броя на книгите
плащане при доставка, срок за цялата страна 2 дни - 4.69 лв
Пощенски марки
ново съвети каталог доставки за нас следене кошница

Глинописецът

ГлинописецътАвтор: Лоренсо Медиано
Обем: 420 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Сиела"
Мека подвързия
Дата на включване: 2013-09-18
ISBN: 9789542813422
Категория: Исторически романи

Корична цена: 16.00 лв.
Oтстъпка: 14%

Нашата цена: 13.76 лв.

 

Преди 3000 години един човек променя света с няколко грапави глинени плочки и с тръстикова пръчица.

„Не са се раждали много хора, които да са и наполовина толкова мъдри, колкото Дингир, писаря. Той създаде изкуството, наречено писмо, с което накара рисунките да говорят...”

Урук, Шумер, 3000 г. пр. Хр. Дингир и съпругата му бягат от гнева на царя и от отмъщението на богинята. Подозират, че дните им са преброени и преди войниците да ги убият, той иска да остави свидетелство за своята истина, като разказва историята на раждането на писмеността – изкуството, което ще промени света.

Дингир е още дете, когато баща му неволно обижда безпощадната богиня Инана и навлича нещастие на семейството си. От този момент нататък момчето расте без никога повече да види родителите си, отгледано е от чужди хора и е подложено на жестоки мъчения в училище. Но с времето срамежливият и боязлив младеж се превръща в добросъвестен счетоводител. Той е натоварен да пази глинените сфери, които символизират дълговете на царя към Храма, управляван от злата жрица Шелепут. Тя никога не прощава на Дингир обидата, нанесена на богинята от баща му. Преструва се, че го обича, но в същото време заплита сложна интрига срещу него с помощта на робинята Ниншубур, чието тяло и душа мисли, че владее. За да спаси глинените сфери, които трябва да пази, както и собствения си живот, Дингир е принуден да напрегне ума си, за да се справи с трудното положение. Но тогава той все още не знае, че прави първите стъпки към едно изобретение, което ще преобърне историята и културата.

Глинописецът е вълнуващ разказ на два гласа за един свят, който макар да е отдалечен назад във времето, поставя универсални и твърде актуални въпроси. Жаждата за власт, политическите интриги и любовните сблъсъци са поставяли отпечатъците си върху обществото, което ни е завещало едно от най-ценните наследства в историята на човечеството – писмеността, мощно оръжие, способно да преобрази истината... или да я изтрие от паметта на хората.

Действието на романа се развива в Месопотамия преди 3000 г. Интерпретира мита за възникване на писмеността и развитието на устното творчество, свързани с главните движещи сили на историята: любовта и властта.

Динхир, царски писар и счетоводител, живее със съпругата си – бивша робиня, Ниншубур. Двамата се укриват от наемни убийци, изпратени от царя. Динхир предчувства близкия си край и иска да напише върху глинени таблички историята на живота си и събитията, довели до смъртната му присъда.

Авторът, чрез героинята Ниншубир, заявява още в началото на романа каква ще бъде техниката на разказа. Съпругата на писаря се явява редактор на историята, разказана от мъжа й. Тя споделя: “Ще създам едно ново начало, което няма да започва от самото начало, а от средата, дори от края. Едно начало, което ще намеква за събитията, но няма да ги разкрива; ще възбужда, но няма да удовлетворява; ще капва мед върху устните, но няма да насища. Дали ще се справя? Живяла съм в храма на Инана, където изкуството на съблазняването се овладява до съвършенство. Ще имитирам жриците, за да съблазня един непознат читател, който може и да не съществува.”

Бащата на Динхир, скулптор, е обидил главната богиня на града – Инана. Синът му наследява “прегрешението” на баща си и цял живот изкупува грешката му.

Авторът създава цялостна картина на живота в Месопотамия: бит, градоустройство, география, власт, умело вплетени в разказа на главните герои.

ЛОРЕНСО МЕДИАНО е лекар и писател, роден в Сарагоса през 1959 г. Работил е като инструктор по оцеляване и е автор на първата книга на тази тема, издадена в Испания – Оцеляване в природата (1983), приета много добре от читателите. Пътят му като писател започва през 1998 г. със Скреж по раменете (La escarcha sobre los hombros), последвана от Разкази за невъзможната любов (Cuentos del amor imposible) и историческия роман Забравените от Филипините (Los olvidados de Filipinas), изграден върху реални факти. Тайната на богинята (El secreto de la diosa, Grijalbo, 2003) – първият му роман, посветен на праисторията, По следите на червения мъж (Tras la huella del hombre rojo, Grijalbo, 2005) и Духът на житото (El espíritu del trigo, Grijalbo, 2007) му отреждат почетно място в жанра на съвременния испански исторически роман.
Сравняват стила му с този на Артуро Перес-Реверте.


Прибавете и Вашa анотация, мнение или коментар за това заглавиe

търсeне по м/у думите моля въведете търсената дума
иили   

най-новото в
Исторически романи
Александрийски квартет - II том: Маунтолив. Клия - Лорънс Дърел
Александрийски квартет - I том: Жюстин. Балтазар - Лорънс Дърел
Авиньонски квинтет: Мосю, Ливия - Лорънс Дърел
Голямата обиколка на Римската империя - Джери Тонър
Картина в пясъка - Питър Блаунър
Лондон, том 2 - Едуард Ръдърфърд
Ню Йорк, том 1 - Едуард Ръдърфърд
Величие и низост - Ерик Ларсън
В градината на зверовете - Ерик Ларсън
Мадам Екзюпери и звездите на небето - Софи Вияр
Сицилианските лъвове - Стефания Аучи
Между две империи: Изкупление - Венцеслав Новхристов
Лъвът. Книга 1 от Златният век - Кон Игълдън
Париж, том 1 - Едуард Ръдърфърд
Лондон, том 1 - Едуард Ръдърфърд
Ореховият Буда - Борис Акунин
Тайният дневник на Мария-Антоанета - Кароли Ериксън
Хиляда кораба - Натали Хейнс
Миниатюристът - Джеси Бъртън
Спартак - Въстанието - Бен Кейн
всички книги в категорията >>>

Проверка на почъчки  |  Вашата сметка  |  Нови книги  |  Съвети  |  Каталог  |  Доставки  |  На едро  | 
Мнения  |  Кои сме ние  |  Проeкти  |  RSS  | 

Приятели: С надуваема лодка около света  |  пощенски марки  |  СБСС  |  Ламбиеви колиби  |