ВАШАТА ПОРЪЧКА ДО МОМЕНТА/ORDER      

Отстъпки до 30%, за заявки над 100 лв бонус 6%
доставки на твърда цена независимо от броя на книгите
плащане при доставка, срок за цялата страна 2 дни - 4.69 лв
Пощенски марки
ново съвети каталог доставки за нас следене кошница

Разрушаване на паметника

Автор: Евтим Евтимов
Обем: 192 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Персей"
Мека подвързия
Дата на включване: 2013-10-26
ISBN: 9786191610280
Категория: Мемоари и Биографии

Корична цена: 7.99 лв.
Oтстъпка: 9%

Нашата цена: 7.27 лв.

 

Поетът Евтим Евтимов е една от най-значимите личности в съвременната българска култура и литература. Стиховете му са влезли в сърцата на много българи, много от тях са изпети от най-големите български певци, чрез тях няколко поколения български се обясняват в любов на любимия човек или се учат на патриотизъм.
Във връзка с 80-годишния юбилей на поета е издаването на най-новата му книга (издание на „Персей”). Тя е калейдоскопичен автобиографичен разказ, изпъстрен както с размисли за миналото, така и със забавни случки, някои от които звучат като вицове и анекдоти, но са истински, с най-ярките личности в историята и културата ни – Тодор Живков, Младен Исаев, Георги Джагаров, Веселин Андреев...
В книгата е отразена гледната точка на писателя към процесите и промените в обществения, културния и духовния живот през втората половина на ХХ век.
Поетическият гений на Евтим Евтимов получава високи оценки още с издаването на първите му книги и през 1966 г. той е изтеглен в София, като е назначен в отдел „Поезия” на издателство „Народна младеж”. По-късно десет години е заместник главен редактор на списание „Пламък” – средище на младото поколение в българската литература. След това десет години е директор на издателство „Народна младеж”. Той поема отговорност и пуска за печат скандалната за онова време книга на Жельо Желев „Фашизмът”, в която мнозина откриват и характеристиките на тоталитаризма. По-късно, когато е главен редактор на писателския „официоз” – вестник „Литературен фронт”, е свален по височайше разпореждане година преди промените заради публикуването на преводни руски статии за „перестройката” и статиите му за обгазяването на Русе и хидрокомплекса Рила, който би нарушил екологичното равновесие чак до Бяло море.
Живял и творил в литературния и обществен кипеж през този половин век, Евтим Евтимов се оказва в епицентъра на важни културни и политически събития. Характерни щрихи за тоталитарното време могат да се видят в новата му книга, в спомените му за премиерата на „Прокурора” на Георги Джагаров със Стефан Гецов, за Комисията за битово и морално разложение към СБП, за големия лов на Пенчо Кубадински, за свалянето на телевизионния сериал „Тошко Африкански” заради страха да няма асоциации с пътуването на Тодор Живков в африканските страни по същото време, за обгазяването на Русе… Но наред с това изпъкват образите на значими творци като Павел Вежинов, гръцкият поет Янис Рицос, Веселин Андреев, Дико Фучеджиев, Ламар, Божидар Божилов, Александър Геров, Росен Босев… Ненатрапчиво е и присъствието на самия автор – обстоятелствата около статията му „Въздух за гласността”, написана две години преди промяната през 1989 г., личните му морални победи и разочарования…
Книгата, издание на „Персей”, е включена в Столична програма „Култура” на Столична община като част от проявите по повод кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата - 2019 г.
Това е 49-ата книга в библиографията на поета. През последните години издателство „Захарий Стоянов” издава многотомник на писателя, а издателска къща „Персей” издаде „За това ли беше всичко” („роман от чекмеджето”, писан по времето след уволняването на Евтим Евтимов от поста главен редактор на вестник „Литературен фронт” по личното разпореждане на Тодор Живков заради статиите за обгазяването на Русе и препечатването на руски материали за преустройството), както и „Ти си любовта” (с най-хубавите любовни стихове и песни на поета), „Отец Паисий обикаля още” (с най-хубавите му нелюбовни, граждански стихове), „Младо вино” (стихове, вдъхновени от връзката му с Романьола Мирославова, неговата съпруга) и „Ако ти си отидеш за миг” (история на забранената му любов с Петя Йорданова, разказана в стихове и писма).
По стиховете на Евтим Евтимов са изпети стотици песни от най-известните и обичани български певци и групи. Сред златните му песни са „Високо” и „Протегнах две ръце да те прегърна” на ФСБ, „Горчиво вино” и „Ти си любовта” на Веселин Маринов, „Ако ти си отидеш за миг” на „Импулс”, „Грешница на любовта” на Лили Иванова, „Обич за обич”, изпята в десетки версии, сред които на Деян Неделчев, „Кукери” и др. …

Прибавете и Вашa анотация, мнение или коментар за това заглавиe

търсeне по м/у думите моля въведете търсената дума
иили   

най-новото в
Мемоари и Биографии
Илон Мъск. Рискувай всичко. Биографията на легендарния предприемач и милиардер - Майкъл Влисмас
Танцувай с мен. Ленард Коен и неговата голяма любов - Силвия Франк
Приносът. Евреите за България. Фотографски документален албум - Леа Коен
Даяна. В търсене на любовта - Андрю Мортън
Писателката. 15 дни с Фани Попова-Мутафова - Владо Трифонов
Рицарят на Доброто - Олга Маркова, Момчил Карамитев
Живот с Пикасо. Биографичен роман - Франсоаз Жило, Карлтън Лейк
Жената в мен - Бритни Спиърс
Без реклами - Магърдич Халваджиян
Една светлина гори. Трагичните съдби на музикалните звезди - Идея и подбор: Цветан Бакърджиев, Марек Томс
Бъди полезен: Седем принципа за цял живот. Автобиография - Арнолд Шварценегер
Братя Аргирови. Гот е да сме двама - Братя Аргирови
Резервният - Принц Хари
И един ден, когато стана писател… - Филип Трифонов
Завинаги твой, Винсент. Из писмата на художника до брат му Тео - Винсент ван Гог
Да убиеш легендите - Бил ОʼРайли; Мартин Дъгард
Дневникът на един беглец. Записки от болшевишката революция в Унгария 1919 - Сесил Тормай
Знаменити речи на велики личности - Гита Голдберг
Вечните времена на Петър Слабаков. Биография - Румяна Емануилиду
Най добрите футболисти на ХХI ВЕК - Съставител: Марек Томс
всички книги в категорията >>>

Проверка на почъчки  |  Вашата сметка  |  Нови книги  |  Съвети  |  Каталог  |  Доставки  |  На едро  | 
Мнения  |  Кои сме ние  |  Проeкти  |  RSS  | 

Приятели: С надуваема лодка около света  |  пощенски марки  |  СБСС  |  Ламбиеви колиби  |