ВАШАТА ПОРЪЧКА ДО МОМЕНТА/ORDER      

Отстъпки до 30%, за заявки над 100 лв бонус 6%
доставки на твърда цена независимо от броя на книгите
плащане при доставка, срок за цялата страна 2 дни - 4.69 лв
Почивка в дървена къща до Банско
ново съвети каталог доставки за нас следене кошница

Пиратът папа

Автор: Александър Парадисис
Обем: 256 стр.
Формат в мм.: 130x200
Издател: ИК "Персей"
Мека подвързия
Дата на включване: 2004-11-22
ISBN: 9786191610310
Категория: Исторически романи

Корична цена: 9.98 лв.
Oтстъпка: 9%

Нашата цена: 9.08 лв.

 

История за корупция, разврат и престъпления.
Шокираща, но истинска.

Гръцкият изследовател и писател Александър Парадисис прониква зад лустрото на официалните хроники на Светия престол, за да хвърли светлина върху една от най-срамните страници от историята на Ватикана, която съвременните папски историци се опитват да зачеркнат: издигането в началото на XV век на пирата Балтазар Коса до най-високия връх в католическия свят под името папа Йоан XXIII.

Ватикана така се срамува от този факт, че пет века по-късно на Светия престол застава друг папа със същото име, сякаш предишният изобщо не е съществувал.

Парадисис възстановява хронологията на живота и делата на Балтазар Коса, избирайки увлекателната форма на историческия роман. Но всичко в него е базирано върху документи. Историческата достоверност личи от многото вмъкнати в повествованието документални бележки и позоваването на свидетелствата на съвременници и историци. Те ситуират живота на Коса в общия исторически контекст - като елемент от пъзела на историята.

Документален роман за едно смутно време и за възхода на един смел мъж – любимец на жените и страшилище за мъжете.

***

Върху исторически документи е базиран документалният роман “Пиратът папа” от гръцкия изследовател и писател Александър Парадисис, която излиза в издание на издателска къща “Персей”. Това е историята на издигането в началото на XV век на пирата Балтазар Коса до най-високия връх в католическия свят под името папа Йоан XXIII. Ватикана така се срамува от този факт, че пет века по-късно на Светия престол застава друг папа със същото имесякаш предишният никога не е съществувал. По ирония на съдбата вторият папа Йоан XXIII е една почтена и достойна за уважение личност - Анджело Ронкали, който в периода 1925-1934 година е с мисия на папски нунций в България. Той прави много за сближаването на католицизма с православието и за спасяването на евреите. Възхищава се на Петър Дънов като на най-големия философ на неговото съвремие. Заради благотворителните си акции неслучайно е наричан Добрия папа. Но не за него се разказва в тази книга.

“Пиратът папа” гъделичка любопитството на читателя, подобно на жълтите вестникарски хроники. Такъв е и подходът на автора, който адресира книгата си не към историците, а към масовия читател.

Книгата разказва за едно смутно време и за възхода на един смел мъж – любимец на жените и страшилище за мъжете. Той взима решение да се забрани учението на английския богослов Уиклиф, а неговите книги и хората, които имат смелостта да ги разпространяват, въз основа на това решение трябва да бъдат изгаряни на клада. На събора в Констанц Йоан ХХШ дава съгласието си да се предаде Ян Хус на следствена комисия и така определя неговата по-нататъшна съдба. Йоан XXIII е папа в продължение на пет години (1410-1417). Признат е от всички държави на Европа, за което има много свидетелства в исторически документи от онова време, на които се базира Александър Парадисис.

Своеобразно доказателство за значимостта му е и фактът, че монументалната му гробница е дело не на някой друг, а на великия ренесансов скулптор и архитект Донатело (1386/7 - 1466). На нея е изсечено името му – Балтазар Коса, папа Йоан XXIII. Cъвсем не е лесно да се зачеркне от миналото на католическата църква който и да било папа, особено такава шумна и скандална личност като пирата папа.


Прибавете и Вашa анотация, мнение или коментар за това заглавиe

търсeне по м/у думите моля въведете търсената дума
иили   

най-новото в
Исторически романи
Александрийски квартет - II том: Маунтолив. Клия - Лорънс Дърел
Александрийски квартет - I том: Жюстин. Балтазар - Лорънс Дърел
Авиньонски квинтет: Мосю, Ливия - Лорънс Дърел
Голямата обиколка на Римската империя - Джери Тонър
Картина в пясъка - Питър Блаунър
Лондон, том 2 - Едуард Ръдърфърд
Ню Йорк, том 1 - Едуард Ръдърфърд
Величие и низост - Ерик Ларсън
В градината на зверовете - Ерик Ларсън
Мадам Екзюпери и звездите на небето - Софи Вияр
Сицилианските лъвове - Стефания Аучи
Между две империи: Изкупление - Венцеслав Новхристов
Лъвът. Книга 1 от Златният век - Кон Игълдън
Париж, том 1 - Едуард Ръдърфърд
Лондон, том 1 - Едуард Ръдърфърд
Ореховият Буда - Борис Акунин
Тайният дневник на Мария-Антоанета - Кароли Ериксън
Хиляда кораба - Натали Хейнс
Миниатюристът - Джеси Бъртън
Спартак - Въстанието - Бен Кейн
всички книги в категорията >>>

Проверка на почъчки  |  Вашата сметка  |  Нови книги  |  Съвети  |  Каталог  |  Доставки  |  На едро  | 
Мнения  |  Кои сме ние  |  Проeкти  |  RSS  | 

Приятели: С надуваема лодка около света  |  пощенски марки  |  СБСС  |  Ламбиеви колиби  |