ВАШАТА ПОРЪЧКА ДО МОМЕНТА/ORDER      

Отстъпки до 30%, за заявки над 100 лв бонус 6%
доставки на твърда цена независимо от броя на книгите
плащане при доставка, срок за цялата страна 2 дни - 4.69 лв
Пощенски марки
ново съвети каталог доставки за нас следене кошница

Виното. Традиция, култура, съвременност

Автор: Ст.н.с. I ст. д-р Димитър Цаков
Обем: 288 стр.
Формат в мм.: 165х235
Издател: ИК "Еньовче"
Мека подвързия
Дата на включване: 2008-03-24
ISBN: 9789549373547
Категория: Стопанство

Корична цена: 20.00 лв.
Oтстъпка: 9%

Нашата цена: 18.20 лв.

 

Основната цел на книгата е да посоча онези полезни съставки на виното, които обуславят профилактичните му и лечебни свойства. Да опиша конкретно ролята и значението на фенолните съединения в предотвратяване развитието на сърдечносъдовите заболявания, атеросклероза и тромбоза и други съвременни болести.
На второ място обръщам внимание върху културата в консумацията на вино, за която много малко се пише. Посочвам механизма на опиването от алкохола, появата на алкохолизма и съвременни форми и средства за борба с него.
Лозарството и винарството винаги са заемали важно място в икономиката на страната. Това ме мотивира да обърна внимание, че и сега в преходния период, а и след него те могат да бъдат полезни само при пълна интеграция на лозарството с винарството и производството на качествени вина от даден район. В тази връзка съм посочил и перспективата от производството на биологично грозде и вина и вина с контролирано наименование за произход. Само с такива вина може да се излезе на международния пазар и заеме съответна ниша. Като пример съм посочил предприятия, които бързо се ориентираха в сложната обстановка на реформи и организираха производствената си дейност. В подкрепа на тази теза съм описал, макар и на кратко, лозарството и винарството в страните от т.нар. „Нов свят", които трайно се настаниха на световния винен пазар с качествени и конкурентноспособни вина, измествайки такива традиционни страни, износителки на вина, като Франция, Италия и Испания.
В книгата съм поместил, в съкратен вид, разработената от Изпълнителната агенция по лозата и виното и Националната лозаро-винарска камара „НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА ЛОЗАРСТВОТО И ВИНАРСТВОТО В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ 2005-2025 г." По моя преценка, стратегията е разработена компетентно и подробно и ако се спазва и прилага стриктно, секторът лозарство и винарство в страната ще се развива в унисон със световните тенденции. Необходимо е осъществяването на ефикасен контрол и своевременна квалифицирана консултация от съответните органи.
За пълнота на информацията си позволих в книгата да опиша по-подробно производството на шампанското и шампанизираните вина, тъй като те са сравнително по-ново направление в родното винопроизводство /1954 г./ и гражданството малко знае за тяхното производство, окачествяване и консумация. Със същата цел съм включил и няколко световно известни типа вина, като Токай, Малага, Херес, Марсала, Асти-спуманте и др.
За да подчертая значението на виното за човечеството в текста съм цитирал мисли на велики умове и личности в т.ч. Хипократ, Гьоте, Питагор, Галилей, Луи Пастьор, Максим Горки и др. Включил съм и доста анекдоти и поговорки за виното. Накрая завършвам с няколко народни песни, в които се възпява виното и стихове от класици и съвременни поети посветени на виното.
Авторът

Прибавете и Вашa анотация, мнение или коментар за това заглавиe

търсeне по м/у думите моля въведете търсената дума
иили   

най-новото в
Стопанство
Наръчник за засаждане, пресаждане, грижи и резитби на декоративни дървета в населените места - Невена Цветкова
Джобна енциклопедия на билките - Съставители: Галина Иванова, Мария Козовска, София Петрова
Маслодайна роза - Анка Дончева
Лешник. Отглеждане, болести и неприятели - Драган Брезовски
Отглеждане на крави и биволици - З.Захариев, К.Желев, Н.Русев, С.Атич, Ш.Шерков
Енциклопедия на богатата реколта. Всички тайни на опитния градинар - Галина Кизима
За червения калифорнийски червей от А до Я. Отглеждане и приложение. Второ преработено и допълнено издание - Васил Алексов
всички книги в категорията >>>

Проверка на почъчки  |  Вашата сметка  |  Нови книги  |  Съвети  |  Каталог  |  Доставки  |  На едро  | 
Мнения  |  Кои сме ние  |  Проeкти  |  RSS  | 

Приятели: С надуваема лодка около света  |  пощенски марки  |  СБСС  |  Ламбиеви колиби  |