ВАШАТА ПОРЪЧКА ДО МОМЕНТА/ORDER      

Отстъпки до 30%, за заявки над 100 лв бонус 6%
доставки на твърда цена независимо от броя на книгите
плащане при доставка, срок за цялата страна 2 дни - 4.69 лв
Почивка в дървена къща до Банско
ново съвети каталог доставки за нас следене кошница

Васил Левски. Народе???

Автор: Съст. Иван Гранитски, Милен Куманов
Обем: 446 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Захарий Стоянов"
Мека подвързия
Дата на включване: 2002-07-22
Категория: Българска литература

Корична цена: 9.00 лв.
Oтстъпка: 9%

Нашата цена: 8.19 лв.

 

От последното (което е и най-пълно) издание на документалното наследство на Васил Левски изминаха почти три десетилетия. След неговата поява на бял свят интересът към писмата и други документи на Апостола не престанаха. В различни списания и вестници се появиха съобщения за нови негови писма и др. По инициатива на Общобългарския комитет "Васил Левски" преди две години бе издаден внушителен том с факсимилета на документалното богатство, с намерение да последва и друг. Но по причини, неизвестни нам, осъществяването на тази задача остава нереализирана и досега. Затова за нас като най-пълно и точно издание на ръкописното наследство си остава изданието от 1973 г.

Да се обърнем към него ни подтикна още едно съображение: в това издание е направен и сполучлив опит за осъвременяване на езика на Апостола, което го прави разбираем не само за специалистите, но и за по-широк кръг читателска аудитория.

На вниманието на читателите предоставяме писмата на В. Левски, както и неговия личен бележник (джобното тефтерче). Като изоставяме кратките анотации към всяко едно от писмата и последвалите под всяко едно от тях искови данни и обяснителни записки. Вместо това си позволяваме да дадем в края на тома по-подробни обяснителни бележки за споменатите в документа лица и събития, както и в отделни приложения псевдонимите на Апостола, на другите революционни дейци и комитети. Специално за подрастващите включваме и спомените на Никола Цветков, който е съхранил личния архив на В. Левски буквално в самото навечерие, преди да бъде заловен от османските власти в Къкринското ханче в края на декември 1872 г. Разказът на Н. Цветков е кратък, но изключително важен, за да остане в съзнанието на всички българи при какви обстоятелства е оцелял този архив. Пак с оглед задачата документалното наследство да бъде ползвано от по-широки кръгове от българското общество поместваме и кратък списък на остарелите и чуждите думи в писмата и другите документи. Накрая, за да улесним читателите в ориентирането на съдържанието на документалното наследство на Апостола, сме изготвили и два показалеца - именен и географски.

Надяваме се, че в този вид изданието ще удовлетвори вниманието на всички, които проявяват интерес към оцелелите до нас ръкописи на една от най-титаничните фигури от Възраждането ни.


Мнения за тази книга

радка костадинова -ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ
ПРЕКРАСНО ИЗДАНИЕ,ДОСТОЙНО ЗА АВТОРИТЕ И ИЗДАТЕЛСТВАТА.ВСЕКИ БЪЛГАРИН БИ МОГЪЛ ЧРЕЗ НЕЯ ДА СЕ ДОКОСНЕ ДО НАЙ-ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРИН -ЛЕВСКИ.В ТОЗИ СМИСЪЛ -ПО-СМЕЛА РЕКЛАМА,ЗА ДА Я КУПУВАТ!

Nadia -Sofia
Tova e primer, che bylgarskata istoria e rajdala istinski geroi! Za men Vasil Levski e velik geroi! Neka jivee v syrcata ni, neka jivee chrez pokoleniata ni, zashtoto pametta mu dava vinagi smelost. Vseki ot nas triabva da poznava tozi velik myj, grehota shte e, da ne chestvame, da zabravime negovata liubov kym bylgaria i nas - narodyt i!!!

Napster -Sofia
I az smqtam taka, kakto e napisal i potrebitelqt predi mene-sega e monentyt, v kojto imame naj-mnogo nujda ot takava literatura, zashtoto cinizmut,bezkulturieto i bezduhovnostta sa naj-golemiqt bich na nasheto vreme!

mat -Sofia
Смятам,че всеки българин трябва да отдаде внимание на този истински българин.Ето,че ни се отдава тази възможност!Аз ще си купя тази книга,защото Светлата личност на Апостола трябва да грее вовеки в нашите сърца! "Всичко се състои в нашите сдружени сили,срещу тях не може да се противостои и най-силната стихия.Никой не ще противостои срещу стихията на Народа ни да живеем свободни,независими и обединени." Левски

Прибавете и Вашa анотация, мнение или коментар за това заглавиe

търсeне по м/у думите моля въведете търсената дума
иили   

най-новото в
Българска литература
Минало несвършено. Роман за отдел „Издирване“ - Александър Чобанов, Владимир Полеганов
Отлъчване - Николай Терзийски
Записки по българските въстания (комплект от 3 тома) - Захарий Стоянов
Четвърт приказки за Клара и Кристо - Асена Сербезова
Басни/Емил Йотовски - Емил Йотовски
Диада - Яна Титова
Отново роден - Иван Иванов
Ане - Камелия Панайотова
До четвърто коляно - Веселина Кожухарова
Стряха. Приказката като живот - Христо Добротинов
Сърце/твърда корица - Виктория Бешлийска
Сърце - Виктория Бешлийска
Истории от утре и вчера - Хара Нурин
Дневник на артиста - Албена Стамболова
Къщата с черешите - Валентина Петкова
Живот по неизбежност - Кирил Топалов
Пет годишни времена - Валентина Мизийска
Всичко е простено - Полита Караилиева
Марсов венец / Децата на Уран - Станчо Пенчев
Васил Левски Дяконът - Черти из живота му - Захарий Стоянов
всички книги в категорията >>>

Проверка на почъчки  |  Вашата сметка  |  Нови книги  |  Съвети  |  Каталог  |  Доставки  |  На едро  | 
Мнения  |  Кои сме ние  |  Проeкти  |  RSS  | 

Приятели: С надуваема лодка около света  |  пощенски марки  |  СБСС  |  Ламбиеви колиби  |