ВАШАТА ПОРЪЧКА ДО МОМЕНТА/ORDER      

Отстъпки до 30%, за заявки над 100 лв бонус 6%
доставки на твърда цена независимо от броя на книгите
плащане при доставка, срок за цялата страна 2 дни - 4.69 лв
Почивка в дървена къща до Банско
ново съвети каталог доставки за нас следене кошница

Ориентиране и мобилност

Автор: Мира Цветкова-Арсова
Обем: 201 стр.
Формат в мм.: 165х235
Издател: ИК "Св. Климент Охридски"
Мека подвързия
Дата на включване: 2003-11-01
Категория: Медицина и Биология

Корична цена: 10.00 лв.
Oтстъпка: 9%

Нашата цена: 9.10 лв.

 

Книгата не е в наличност
Последните десетилетия на XX в. се характеризират с широко навлизане на специалните програми в обучението на зрително затруднените деца и в рехабилитацията на зрително затруднените възрастни. Наред с академичните програми, преподавани в специалните училища, вниманието все повече се насочва към овладяване на конкретни практически умения, гарантиращи добро равнище на самостоятелност и независимост на зрително затруднените след завършване на училищното обучение или след приключване на рехабилитационните дейности. Наред с полезните умения, зрителното подпомагане и тактилното творчество, ориентирането и мобилността постепенно заеха своето достойно място сред специалните програми предназначени за зрително затруднени.
Дълги години ориентирането и мобилността бяха една твърде спорна дисциплина от обучението и рехабилитацията на зрително затруднените. За уменията за движение на слепите се говори от дълбока древност. Известни са и са документирани немалък брой случаи на зрително затруднени лица, които сами са успели да постигнат добро равнище на самостоятелно придвижване, обучавани от своите роднини, и служейки си с пръчка, куче или направлявани от виждащ водач. Всички тези случаи са плод на усилията и волята на отделни личности и не са свързани с организирано обучение. Едва в края на XIX и Началото на XX в. се наблюдават опити за организирано и системно обучение на слепи деца и възрастни по ориентиране и мобилност. С течение на времето внимание се обръща и на още една група зрително затруднени - слабовиждащите. През последните няколко десетилетия обект на обучение се превръщат и лицата с множество увреждания. Така бавно и постепенно програмата по ориентиране и мобилност, макар и невинаги добре разбирана и понякога отхвърляна като учебна дисциплина, заема своето подобаващо важно място в обучението и рехабилитацията на зрително затруднените. В България първата програма по ориентиране и мобилност, предназначена за специалните училища за зрително затруднени, датира от 1980 г. Нашата страна първа сред балканските държави започва да обучава зрително затруднените ученици на умения за ориентиране и придвижване и дори днес ние продължаваме да бъдем източник на знания и опит за нашите съседки.
Учебникът по ориентиране и мобилност е първа по рода си публикация на български език, която подробно и в детайли разглежда чуждестранния и наш опит в дисциплината, посветена на уменията за самостоятелно ориентиране и придвижване на зрително затруднените. Това учебно помагало съдържа както теоретични, така и конкретни практически аспекти и постановки от ориентирането и мобилността. В него задълбочено се разкриват зараждането на ориентирането и мобилността в исторически план; характеризира се тяхната същност и се дават точни и конкретни дефиниции; вниманието се спира върху различните практически начини за движение при зрително затруднените, които са детайлно описани и са съпътствани със съвети за добро овладяване на отделните техники; особено място е отделено за разкриване особеностите в обучението на някои по-специални категории слепи и слабовиждащи, а именно тези в доучилищна възраст, лицата от третата възраст и лицата с множество увреждания. В учебника са предложени разнообразни оценъчни процедури, прилагани преди, в процеса на обучение и в края на обучението по ориентиране и мобилност. Обръща се внимание на мястото и ролята на тактилните и вербални карти като едновременно класически и съвременни средства в обучението по ориентиране и мобилност. Не на последно място се дискутират качествата на инструктора по ориентиране и мобилност, неговите професионални компетенции и умения.
Книгата е полезна за всички специалисти, ангажирани с обучението и рехабилитацията на зрително затруднените - инструктори по ориентиране и мобилност, специални педагози, родители, а така също и масови учители на интегрирани зрително затруднени деца и ученици от масовите детски градини и общообразователните училища, както и за звената на Съюза на слепите в България. Разбира се, тази книга е най-нужна за студентите по Педагогика на зрително затруднените, изучаващи тази дисциплина на бакалавърско ниво от своето обучение, но може да послужи и на студенти от другите клонове на специалната Педагогика. Книгата се препоръчва на социални работници, физиотерапевти и архитекти, занимаващи се с дизайн на околната среда за инвалиди.

Прибавете и Вашa анотация, мнение или коментар за това заглавиe

търсeне по м/у думите моля въведете търсената дума
иили   

най-новото в
Медицина и Биология
Еволюцията на мозъка и социалният подбор. Церебралният сортинг след края на естествения отбор/твърда корица - Сергей Савелиев
Еволюцията на мозъка и социалният подбор. Церебралният сортинг след края на естествения отбор - Сергей Савелиев
Психиатрия и соматична медицина: Ръководство по консултативна и свързваща психиатрия - Авторски колектив
Песента на клетката - Сидхарт Мукхърджи
Медицинска хуманитаристика. Теми, термини и превод - Ивета Ташева
Откритието - Чарлс Грейбър
Абдоминална ехография. Обща част - Проф. Никола Григоров
Пътуване до дълбините на ума/твърди корици - Майкъл Полан
Пътуване до дълбините на ума - Майкъл Полан
Иновативен принос на дунавската цивилизация към европейската наука, медицина и обществено здраве. Том I - Роксандра Памукова-Майкълсън
Фрактурите на китката - Людмил Симеонов
Човешкият мозък - Владимир Овчаров
Между надеждата и страха. История на ваксините и на човешкия имунитет - Майкъл Кинч
Хипократ. Трактати - Хипократ
Принос към българската народна ботаническа медицина - Анание Явашев
Клинична хомеопатия - Драгомир Грудев, Иван Енев, Зорка Угринова, Слави Филчев
Основи на хомеопатичната терапия, том II. Хронична патология - Колектив
Основи на хомеопатичната терапия, том I. Остра патология - Колектив
Електрофизиологични методи - Елена Мермеклиева
Управление на бедността. Хигиена и медицина през междувоенния период - Вероника Димитрова
всички книги в категорията >>>

Проверка на почъчки  |  Вашата сметка  |  Нови книги  |  Съвети  |  Каталог  |  Доставки  |  На едро  | 
Мнения  |  Кои сме ние  |  Проeкти  |  RSS  | 

Приятели: С надуваема лодка около света  |  пощенски марки  |  СБСС  |  Ламбиеви колиби  |