ВАШАТА ПОРЪЧКА ДО МОМЕНТА/ORDER      

Отстъпки до 30%, за заявки над 100 лв бонус 6%
доставки на твърда цена независимо от броя на книгите
плащане при доставка, срок за цялата страна 2 дни - 2.99 лв
Пощенски марки
ново съвети каталог доставки за нас следене кошница

Наркотиците - почти всичко за тях

Автор: Юлиян Караджов
Обем: 265 стр.
Формат в мм.: 165х235
Издател: ИК "Дилок"
Мека подвързия
Дата на включване: 2001-02-22

Категория: Здраве

Нашата цена: 14.56 лв.

 

Книгата не е в наличност
Първото енциклопедично издание за наркотиците на български език. Книгата съдържа подробно описание на десетки легални и нелегални наркотични вещества; тяхната употреба от древността до наши дни; техните желани, нежелани и направо опасни ефекти; тяхната способност да предизвикват зависимост... Необходимо четиво за наркомани, ученици, родители, учители, психолози, лекари, юристи, полицаи...

Авторът е завършил химия в СУ "Климент Охридски", има докторска степен по биохимия на мозъка, научен сътрудник в БАН, води курса "Наркотици" в НБУ. Книгата е резултат от неговия повече от 20-годишен интерес към тази тема. Книгата е плод на убеждението, че знанието е най-добрата защита за всеки важен обществен проблем.

Вместо предговор: за авторите и читателите на книгите за наркотици

Книгите за наркотиците се пишат за разни хора и от разни хора. Сред техните автори има такива, които са натрупали богат опит - положителен и/или отрицателен - с едни или други наркотици.Типични представители на този тип хора са Уйлям Бъроуз, Жан Кокто, Карлос Кастанеда - споменавам само тези, които съм чел. Техните писания са безценен източник на подробности, получени от първа ръка, и при цялата си субективност са допринесли много за това, което днес знаем. Представител на другата крайност е Санкар, авторът на LSD - тотално изследване. Тази дебела и подробна книга е написана от човек, който се гордее с това, че не само не пие чай, кафе и пр., но не използува даже и аспирин; излишно е да се говори, че той никога не е вземал LSD или какъв да е друг наркотик. При това не е чудно, че в книгата наред с качествената научна информация се повтарят много от дивотиите, писани за LSD, а като средство за борба с разпространението на наркотиците се препоръчва на младите хора да се насочат към Обществото за Кришна съзнание и други подобни. На мен лично най-симпатични са ми тези автори, които се намират някъде по средата; това са хора на науката в истинския смисъл на тази дума - Алберт Хофман, Станислав Гроф, Терънс МакКена, Уйлям Уайт, Александър Шулгин. У тях срещаме това, което би трябвало да бъде добрата научна и научно-популярна литература - богато оцветена от личните впечатления на любопитни и мислещи хора. Има и много други, които честно, сериозно и без предразсъдъци са подходили към социалните аспекти на употребата на наркотици - Лестър Гринспуун, Брайън Инглис, Едуард Брекер.
А сега за читателите на подобни книги, и на тази в частност. Тя не е за тези, за които наркотиците са само средството, с помощта на което бягат от живота. Тук няма полезни рецепти как с подръчни средства да си направят хероин, така че да не си губят времето. Книгата не е и за тези, които, замаяни от две-три ракии, обявяват днешните млади за наркомани - а те не биха могли да бъдат нищо по-различно от това, което техните родители са създали; или пък смятат, че техните деца са прекрасни и нищо не им липсва, но някой ги учи на лоши неща - ако не са арабите, някой друг ще им е виновен. Книгата е написана за тези, които преди да си изработят мнение искат да знаят за какво всъщност става дума. Ще се радвам, ако тя бъде полезна за умните наркомани и наркофили -а сред тях има и такива, за студентите по медицина и фармация, и даже - о, колко съм нагъл! - за лекарите. В нея има много полезна информация, която би представлявала интерес и за родители, учители, полицаи, журналисти - ако искате да ви вярват, престанете да бъркате кодеин с кокаин и да твърдите, че марихуаната е опиат. Накрая, тя би могла да бъде интересна и за историци, социолози, психолози и въобще за всички любознателни читатели.
Книга от този род, предназначена за най-широк кръг читатели, по неизбежност представлява компромис между достъпност и строгост на изложението. Много неща в нея са излишни за специалистите; моля ги да ми простят и някои опростени обяснения, които, макар и недостатъчно пълни и точни, по мое мнение са достатъчни за разбирането на този или онзи проблем. Неспециалистите, от своя страна, може би ще се подразнят от употребата на специфични термини, но написването на подобна книга изцяло на прост език би я направило два пъти по-голяма, затова за тяхно улеснение в края и има речник на термините, към който могат да се обръщат за справка. Книгата е пълна с цитати от други книги и статии; повечето от тях са израз на моето уважение към тези, от които съм научил нещо, а други съм включил като илюстрация на мисълта на Гьоте, че "единственото нещо, което може да ни даде предствава за безкрайността, е глупостта човешка". На много места прозира собственото ми мнение по един или друг въпрос, но аз държа не толкова на него, колкото на това читателите да получат максимално количество факти за наркотиците - такива, каквито ги знае съвременната наука - за да могат да си съставят свое собствено мнение. Настоящата книга, разбира се, е много далеч от идеала, но като първи опит в такъв мащаб, надявам се читателите да простят нейните несъвършенства. Ще се радвам, ако тя послужи като стимул за тези, които имат сериозни интереси, да се насочат към писанията на по-умните от мен.
Книгата бе написана преди две години, но тогава нямах възможност да я издам. За времето, което измина оттогава, нещата не са се променили много и аз я представям в почти първоначалния и вид.

Авторът


Мнения за тази книга

Александра Димитрова-Секретар на МКБППМН район Овча купел -София
За мен е чест , да напиша няколко думи за тази книга , която в действителност е книгата в България , която описва всичко така подробно за наркотиците ,тяхното влияние , съдържание, и, че водят до психическа и физическа зависимост.Вследствие на което се уврежда мозъка и органите в човешкото тяло.Както казва Юлиян Караджов в статията от 2 юли във вестник Телеграф е по- добре да изпием няколко кафета , вместо да употребяваме амфетамини или амфи. Моето мнение е,че често се продават некачествени наркотици вследствие , на което умират млади и невиинни деца .Искам да да кажа,че Юлиян Караджов беше мой преподавател по наркотици в НБУ и съм много горда от това,че той ме научи на много неща , чрез своите разкази, книги и неговата опитност с наркотиците ми помогна в днешно време при провеждането и на възпитателни дела по ЗБППМН.Едно огромно БЛАГОДАРЯ! С почит и уважение !

Ива -софия
Мисля че книгата е превъзходна-няма равна.Навсякъде,където ходя хваля Юлиян Караджов-просто той ми стана любимия автор.Прочетох му и двете книги и смея да твърда,че в България това са единствените обективни книги за наркотиците.Евалата.

Judge -V Turnovo
Книгата надхвърли очакванията ми. Прекрасно написана, съдържаща най- важната необходима информация, която всеки от нас, особено юристите би трябвало да знае, за да е в състояние да си състави собствено мнение за така наречените наркотици,спецификата и начина им на действие, съответно ползата и вредата от приемането им,както и да осъзнае, че съответните текстове в Наказателния кодекс са драконовски жестоки и съвършенно неадекватни на реалностите. Огромна благодарност на автора. Наистина най- страшният враг на човечеството е невежеството.

Делян Нешев -Sofia
Bez da prtendiram za kategori4nost smeq da tvyrdq, 4e tova e edinstvenata kniga na bylgarski, koqto dava obektivna informaciq za narkoticite, tqhoto vyzdeistvie i vreda.Tazi kniga pomaga neveroqtno mnogo za izgrajdaneto na taka lipsva]ata v Bylgariq kultura na narkoticite, dovela do totalno nerazbirane na tozi tyi vajen problem. Napisana bez da otri4a ili vyzhvalqva tazi enciklopediq bi pomognala na mnogo hora da preodoleqt vsi4ki tabuta i mitowe okolo narkoticite i da izgradqt sobstweno mnenie, a tova e pyrva kra4ka lym tyi neobhodimiq ni ob6testven debat po tozi delikaten i nabpolql vypros.

Ahmed -Sofia
knigata e adski gotina, preporachvam ia na vseki koito se interesuva povechko ot narkotizi i tiahnoto vredno deistvie

Прибавете и Вашa анотация, мнение или коментар за това заглавиe

търсeне по м/у думите моля въведете търсената дума
иили   

най-новото в
Здраве
Гневният майстор-готвач - Антъни Уорнър
Аюрведична пулсова диагностика - Васант Лад
Йога за деца - Ачаря Балкришна
Хомеопатия. Практическа материя медика с някои общи разсъждения - Франсоа Шефдьовил
Всичко за кърменето - или почти всичко, но практично - Христина Янева - Хедра
Билки за сърцето и съдовете. Природолечение и профилактика - Галина Сергеева
Водородните йони лекуват рака. Лъч надежда - Генадий Гарбузов
Масаж. Енциклопедия - Владимир Васичкин
Победете болките в гърба. Мануална терапия и профилактика на заболяванията на гръбначния стълб - Никита Янушанец
Билки от градината на Господ - Мария Требен
Самоизцеление - Дипак Чопра
Здравна енциклопедия. Прочистване и обновяване на организма - Мария Якубсон, Васил Димитров, Антоанета Докова, Мария Антонова
Всичко за масажа. Класически точков самомасаж - Олег Асташенко
Билки за нервната система. Природолечение и профилактика - Галина Сергеева
Ароматерапия и вибрационно лечение - Маргарет Ан Лембо
Вашият чудодеен мозък - Джийн Карпър
Бебето ми е ЧУДОвище - Сара Търнър
Шестте месеца, които могат да променят света - Пиер Дюкан
Трайно отслабване без глад и изтощение - Джей Джей Смит
10 съвета за отказване от пушенето - Цветан Мънгов
всички книги в категорията >>>

Проверка на почъчки  |  Вашата сметка  |  Нови книги  |  Съвети  |  Каталог  |  Доставки  |  На едро  | 
Мнения  |  Кои сме ние  |  Проeкти  |  RSS  | 

Приятели: area.bg  |  пощенски марки  |  СБСС  |  Забележителности в България  |  Ламбиеви колиби  |